Nové dotace pro firemní fotovoltaiky v roce 2024

Začátkem srpna roku 2024 spustilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) novou dotační výzvu Fotovoltaické systémy s/bez akumulace (OP TAK). Dlouhou dobu neměli malí a střední podnikatelé (mimo Prahu) možnost čerpat dotační podporu pro menší střešní fotovoltaické instalace. Nová výzva tuto chybu napravuje a dává tak menším podnikům skvělou příležitost, jak si prostřednictvím fotovoltaické elektrárny zafixovat ceny elektřiny a snížit celkové provozní náklady.

13.8.2024

Co tedy nová výzva přináší?  

Podporovanými aktivitami jsou fotovoltaické elektrárny s výkonem od 1 kWp do 50 kWp umístěné na podnikatelských budovách, a to včetně přístřešků.

Výzvu bude administrovat NRB formou zvýhodněného úvěru s dotační složkou. To znamená, že bude zájemcům poskytován bezúročný úvěr (0,5 – 3 mil. Kč), a to maximálně do 90% způsobilých výdajů projektu.

Dotační složka (formou odpuštění splátek jistiny) bude činit až 30% způsobilých výdajů instalace FVE a až 50% výdajů týkajících se instalace akumulace.

Mezi další specifické podmínky patří například:  

  • Rezervovaný výkon do soustavy (SOP) činí maximálně 30% instalovaného výkonu, což je standard pro firemní instalace s dotační podporou.
  • Podporovaná kapacita bateriové akumulace se musí pohybovat v rozmezí 0,5 – 2násobek instalovaného výkonu FVE.  

Pro čerpání dotace je nezbytné zažádat o podporu dříve, než uhradíte jakékoliv výdaje související s instalací.

Kdo může čerpat dotaci?

Díky hornímu limitu 50 kWp ve výkonu elektrárny se tato výzva bude nejlépe hodit pro malé a střední podniky. Nicméně čerpat může téměř každý. Od malých živnostníků, až po velké firmy.

Důležité je zmínit, že tato výzva bude probíhat v režimu podpory de minimis, což znamená podporu malého rozsahu bez nutnosti předchozího schválení Evropskou komisí, což značně zjednodušuje celý proces žádosti o dotaci. Pokud jste již v minulosti čerpali v podobném dotačním programu, doporučujeme zkontrolovat volný limit režimu de minimis.  

Na přehled všech aktuálně vypsaných dotací pro firmy se můžete kouknout ZDE

Přemýšlíte nad fotovoltaikou na střechu vaší firmy? Napište nám, rádi vám poradíme jak s návrhem, tak se zpracováním dotací.