Administrativní a technické požadavky firemních fotovoltaik

S různými velikostmi fotovoltaických elektráren se pojí i různý rozsah administrativních úkonů. Z pohledu administrativních požadavků se dají FVE rozdělit do tří kategorií, a to podle výkonu (do 50 kWp, 50 – 100 kWp a nad 100 kWp). Množství požadavků se pro jednotlivé kategorie s růstem instalovaného výkonu značně zvyšuje. V případě, že se výkon navržené fotovoltaické elektrárny pohybuje v blízkosti limitu jedné z kategorií, bývá často tento výkon v praxi záměrně snížen tak, aby se vešel do kategorie s nižší administrativní zátěží, což znamená značnou finanční i časovou úsporu.

12.9.2024

Do 50 kWp

U elektráren do 50 kWp je třeba zažádat pouze o připojení do distribuční sítě v rámci své lokality (ČEZ, egd, nebo PRE). Od podání žádosti má distributor 30 dnů na posouzení, zda je možné elektrárnu s požadovaným výkonem připojit, případně specifikuje podmínky, za kterých může být FVE do sítě připojena. Jeho stanovisko má omezenou platnost, minimálně je to však půl roku. Po tuto dobu má žadatel výkon v síti rezervovaný. Může se stát i to, že distribuční síť nemá dostatečnou kapacitu, v tom případě může distributor snížit rezervovaný výkon, a to až na nulu. V takovém případě nesmí FVE do sítě dodávat žádnou energii, a ta tak musí být všechna spotřebována v místě realizace. V extrémním případě může být instalace FVE zakázána úplně.

Po uzavření smlouvy o připojení a zpracování projektové dokumentace je možné zahájit samotnou instalaci elektrárny. Po dokončení realizace vystaví revizní technik revizní zprávu a pak stačí už jen požádat distributora o tzv. UTP (uvedení do trvalého provozu), které vám umožní dodávat nespotřebovanou elektřinu do sítě.

50-100 kWp

U výstavby fotovoltaické elektrárny s výkonem nad 50 kWp je zapotřebí kromě smlouvy o připojení s distributorem také stavební povolení. To musí mimo jiné obsahovat i vyjádření statika a PBŘ (požárně bezpečnostní řešení). Finanční náročnost spjatá se zpracováním těchto dokumentů závisí na aktuálním stavu objektu, kvalitě stávající dokumentace, která se k němu vztahuje a také na komplikovanosti navrhovaného řešení. Vedle vyšší finanční náročnosti počítejte i s delší dobou realizace, která se prodlužuje procesem schvalování stavebního řízení.  

Poslední podmínkou pro fotovoltaické elektrárny s výkonem nad 50 kWp je zřízení licence na výrobu elektřiny, kterou uděluje energetický regulační úřad. S vyřízením této licence i zbytku administrativních kroků by vám měla pomoci vaše realizační firma.

100+ kWp

Poslední a zároveň administrativně nejnáročnější kategorií jsou FVE s výkonem nad 100 kWp. Pro tyto projekty je nezbytné získat nejen stavební povolení a smlouvu o připojení s distributorem, ale také zajistit distribuční řízení. To kromě vyšší ceny znamená delší proces připojení FVE do sítě. Tím se prodlužuje i doba, kdy může být FVE spuštěna. Navíc u takového výkonu mohou být vyšší požadavky od distributora a v některých případech může být požadována i výstavba vlastní trafostanice.  

Samotná instalace i těchto větších elektráren se standardně pohybuje v jednotkách dní, maximálně jednotkách týdnů.  Po dokončení instalace elektráren nad 100 kWp nejprve společně distributorem vstupujeme do UPOS (umožnění provozu pro ověření souladu), kde se ověří funkčnost elektrárny v souladu s distribuční síti tak, aby při ostrém provozu nedocházelo například k přetěžování sítě. Tento proces trvá v řádu měsíců, ale elektrárna je při něm již plně funkční, pouze v omezeném provozu a taky se zde musí počítat s možnými odstávkami, nebo regulací výroby.

TIP: Přečtěte si náš článek, ve kterém Vám poradíme, jak vybrat tu správnou velikost fotovoltaické elektrárny

Výběr správného partnera pro instalaci a údržbu FVE

Při plánování instalace fotovoltaického systému je nezbytné pečlivě vybrat správného partnera, který zajistí úspěšnou realizaci celého projektu. Ten by měl být schopen jak navrhnout optimální řešení na míru, tak provést kvalitní instalaci po technické stránce s dodržením všech postupů, čímž se zajistí dlouhodobá funkčnost a bezpečný provoz elektrárny. Zároveň by měl mít zkušenosti s vyřizováním administrativních požadavků, a to především u FVE s výkonem nad 50 kWp tak, aby se zbytečně neprotahovala doba vyřízení stavebního povolení, nebo žádosti o dotaci a její následné vyplacení.  

Ideální partner by měl mít navíc dobré zázemí v podobě servisního oddělení, jelikož i při dodržení všech postupů se může vyskytnout závada, při které je zásadní rychlost, s jakou ji firma dokáže odstranit.

Návrh a realizace firemní fotovoltaiky vyžaduje pečlivou přípravu, spolupráci s regulačními orgány a dodržování komplexních právních i technických požadavků. Proto je rozumným řešením svěřit projekt fotovoltaické elektrárny firmě s dlouholetými zkušenostmi, která zajistí všechny kroky nutné pro realizaci, montáž a následný servis včetně revizí.

Pokud máte jakékoliv dotazy, obraťte se nezávazně na Sunconstruct. 
Rádi vám poradíme.